New York City Trip
Home | Links | Contact | Sitemap | DisclaimerWeersvooruitzicht...Vervoer
Het openbaar vervoer in New York is erg goed geregeld. Het valt daarom dan ook sterk aan te raden hiervoor te kiezen en niet zelf met een auto op pad te gaan. Met een MetroCard kan er heel eenvoudig gebruik worden gemaakt van de bus en de metro en taxi’s zijn in overvloed voor iedereen beschikbaar, op elke hoek van de straat.

Taxi
De taxi is een erg meest populair vervoersmiddel in New York. Het straatbeeld wordt gedomineerd door de ‘Yellow Cabs’, maar het valt dan ook af te raden gebruik te maken van eventuele andere taxi’s. De gele taxi’s zijn veel goedkoper en overal te vinden. In New York is het gebruikelijk om een kruising van een street en avenue aan te geven als gewenste locatie. Vergeet daarnaast niet te letten op het inschakelen van de meter door de taxichauffeur. Een taxichauffeur vraagt gemiddeld zo’n 15% fooi en na acht uur ’s avonds komt er daarnaast nog een nachttoeslag bij. Ondanks dat zijn de taxi’s een stuk voordeliger dan bij ons in Nederland en daarom een erg populair vervoermiddel, ook voor de New Yorkers zelf. Een taxi aanhouden is simpel, wenken naar een lege taxi langs de kant van de weg is genoeg om deze te laten stoppen en in te kunnen stappen.

Metro
New York kent een uitgebreid metrostelsel. In totaal kent de ‘subway’ 468 stations en zijn er 24 verschillende routes. Het netwerk is hiermee de grootste ter wereld. Op elk station zijn er gratis plattegronden verkrijgbaar die duidelijkheid scheppen in de wirwar van lijnen die zowel aan worden gegeven door letters als A,B,C en cijfers als 1,2,3. In de spits verschijnt er gemiddeld elke 2 tot 5 minuten een metro en overdag duurt het gemiddeld 10 tot 15 minuten voordat er een nieuwe metro binnenrijdt. Vanaf middernacht tot 5 uur in de morgen duurt het ongeveer 20 minuten. Vanwege de hoge frequentie en het uitgebreide netwerk is de metro het meest populaire vervoersmiddel voor de New Yorkers zelf. Voor toeristen is het in het begin minder interessant omdat er natuurlijk niets te zien valt in de tunnelbuizen, maar het is wel een zeer snelle en efficiënte manier om van A naar B te komen. De minimale ritprijs bedraagt $1,50.

Bus
Ook met de bus valt te reizen van $1,50. Vanaf $3,00 valt er een express bus te nemen naar een van de buitenwijken. In beide type bussen kan men betalen met een token, een MetroCard of met gepast geld. Hiervoor kunnen overigens alleen zilverkleurige munten worden gebruikt, briefgeld en andere munten worden niet geaccepteerd. Een MetroCard is verreweg het makkelijkst, omdat er hiermee eenvoudig kan worden overgestapt op een andere bus of metro. Na een betaling met geld of een token dient er om een ‘transfer’ te worden gevraagd bij de buschauffeur voor een kaartje in de volgende bus. De witte bussen met een blauw routenummer zijn een leuke manier voor toeristen om de stad te verkennen. Het is echter wel van belang hier goed de tijd voor te nemen, want zeker vergeleken bij de metro is het een langzame manier van vervoer. Het leuke van de bus is dat het tussen 22.00 en 05.00 uur mogelijk is de buschauffeur te vragen op elke gewenste plaats langs de route te laten stoppen, niet meer alleen bij de verschillende haltes.

Ferry
Het is met de Staten Island Ferry mogelijk om gratis te pendelen tussen Manhattan en Staten Island. Dagelijks vervoert de ferry zo’n 75.000 mensen, sinds de aanslagen op 11 september 2001 is het niet meer mogelijk de overtocht met de auto te maken. De ferry vertrekt 24 uur lang elke 15 tot 60 minuten en het gebruik hiervan is gratis. Zowel de Staten Island Railway als de metrostations Whitehall Street-South Ferry en Bowling Green zorgen voor een aansluiting op de rest van het openbaar vervoer in New York. De overtocht neemt ongeveer 25 minuten in beslag. In die tijd legt de ferry zo’n 8,5 kilometer af.

Auto
De auto is in New York vooral het domein van de taxichauffeurs. Met een eigen auto New York verkennen wordt door ons dan ook sterk afgeraden. De taxichauffeurs kennen de weg en de regels als geen ander en zullen doorgaans behoorlijk fel reageren op toeristen die dit uit denken te kunnen zoeken tijdens het autorijden. Om een voorbeeld te noemen: bij rood licht is het toegestaan om zowel links- als rechtsaf te slaan en een stoplicht blijft maximaal vier seconden op groen. Parkeren is net als in Nederland doorgaans een hele klus en tijdens de spits worden er een flink aantal wegen afgesloten.