New York City Trip
Home | Links | Contact | Sitemap | DisclaimerWeersvooruitzicht...Praktische Informatie
Een reis naar New York verloopt een stuk prettiger wanneer men op de hoogte is van de gebruiken en gewoontes. In principe verschillen deze niet zoveel van wat we in Nederland gewend zijn, maar de volgende handige tips kunnen toch wel wat moeilijkheden voorkomen.

Fooi
Meestal is de fooi nog niet bij de prijs inbegrepen in restaurants in New York. Er zijn echter een aantal internationale restaurant die dit wel al doen. Het is daarom belangrijk de bon altijd goed te controleren om zo geen dubbele fooi te geven. Een fooi tot maximaal 15% is gebruikelijk, maar het bedrag netjes afronden is vaak al voldoende voor zowel obers als taxichauffeurs. Het dragen van koffers in het hotel wordt doorgaans beloond met een dollar biljet.

MetroCard
Om niet teveel uit de toon te vallen bij de altijd haastige New Yorkers is het slim om een MetroCard aan te schaffen. Hiermee kan er gemakkelijk worden gereisd in zowel de bus als de metro. Deze kaart is op ieder station verkrijgbaar met zowel contant geld als met een creditcard. Het is doorgaans slimmer om dit met een creditcard af te rekenen, omdat de automaten maar weinig wisselgeld bevatten. Een gemiddelde automaat heeft niet meer dan $6 wisselgeld beschikbaar. Wanneer de automaat vraagt om een postcode volstaat de code ‘1111’. Bij het betreden van de metrolijn dient de metrokaart door de lezer te worden gehaald. Dit vereist even wat handigheid, maar als bij zoveel zaken geldt hier: ‘oefening baart kunst’.

New York City Pass
Met een New York City Pass, of simpelweg New York Pass, kunnen er onbeperkt vele attracties worden bezocht. De lijst met attracties richt zich op verschillende doelgroepen en kent in totaal 50 deelnemende instellingen. De meest populaire bezienswaardigheden zoals het Metropolitan Museum of Art, het Vrijheidsbeeld en Central Park Zoo zijn vertegenwoordigd op deze lijst. Het tweede grote voordeel van de New York City Pass is dat veertien topattracties een zogenaamde ‘fasttrack entry’ bieden waardoor er niet gewacht hoeft te worden bij de gewone kassa en de deur al open staat. Op deze manier wordt het leuker om de attracties te bezoeken en ondertussen meer tijd over te houden om allerlei andere dingen te doen.
De New York City Pass is er in een 1, 2, 3 en 7-daagse versie. Daarnaast is er nog een speciale pas die alleen toegang geeft tot de belangrijkste vijf attracties. Over het algemeen biedt de pas voordeel voor iedereen die minstens drie attracties denkt te bezoeken. Daarnaast biedt de pas een groot aantal voordelen en kortingen bij bijvoorbeeld allerlei musea.

Reisseizoen
Het klimaat in New York is anders dan dat van ons hier in Nederland. Het is slim hier rekening mee te houden wanneer een reis naar New York een van de te realiseren dromen is. Over het algemeen zijn mei en september de beste maanden om naar New York te reizen. Tijdens die periodes is het weer er erg aangenaam, maar niet te heet. Ook in oktober is het in New York nog goed toeven, wanneer we in Nederland inmiddels te maken hebben met de regenachtige herfst. De zomermaanden zijn er erg heet, waardoor dit zeker voor oudere mensen niet aan te raden valt. In de winter kan het behoorlijk koud worden in New York. Hoewel koning winter vaak tot na de jaarwisseling op zich laat wachten kan het in de daarop volgende maanden tussen de wolkenkrabbers door vaak aanvoelen als min 25 graden celsius!

Feestdagen
De officiële feestdagen in New York zijn:
• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• Derde maandag in januari: Martin Luther King Day
• 12 februari: Lincoln’s Birthday
• Derde maandag in februari: Washington’s Birthday
• Laatste maandag in mei: Memorial Day
• 4 juli: Independence Day
• Eerste maandag in september: Labor Day
• Tweede maandag in oktober: Columbus Day
• 11 november: Veteran’s Day
• Vierde donderdag in november: Thanksgiving
• 25 december: Kerstmis

Fotograferen
In de theaters en concertzalen, de meeste clubs en veel musea is het verboden om foto´s te maken. Ook in restaurants voorzichtig zijn met fotograferen uit privacy overwegingen.

Veiligheid
De bekende dobbelspelletjes uit andere toeristische gebieden worden ook in New York toegepast. Ga hier niet op in, iedereen zal hierbij, uiteraard, een gigantische prijs winnen. Uiteindelijk kost dit doorgaans een hoop geld. In drukke gebieden zijn er daarnaast natuurlijk zakkenrollers en tasjesdieven actief, maar dit is niet erger dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Een derde punt van aandacht is het verkeer. Fietsers rijden vaak over de stoep en kijken daarbij niet altijd even goed uit en taxichauffeurs zijn vaak recentelijk geïmmigreerde mensen die de weg en de verkeersregels nog niet allemaal even goed (willen) kennen.

Noodgevallen
In New York geldt het alarmnummer van de gehele Verenigde Staten: 911. Daarnaast is er de Crime-hotline: 212-577-7777 en kan er bij ziekte gebeld worden met 1-800-395-3400. Er is ook een 24-uursdienst van de New York Hotel Urgent Medical Service, die voor een behandeling een arts naar het hotel sturen. Deze organisatie is te bereiken op nummer: 212-737-1212.

Tijdsverschil
Het tijdsverschil met New York is 6 uur. New York loopt 6 uur achter op Nederland dus zodra het hier 20.00 uur en avond is, leven ze daar pas om 14.00 uur in de middag.

Telefoneren
Bellen naar het buitenland kan gedaan worden met een prepaid telefoonkaart die kunnen worden gekocht in een van de krantenkiosken, maar ook vanuit een telefooncel. In dit laatste geval kost dit 50 cent per minuut. De prepaid kaarten zijn te koop vanaf $5. De internationale code voor de VS is 001. Voor Nederland is dit 0031. De vijf netnummers van New York zijn 212, 917, 646, 718 en 347. In New York beginnen gratis nummers met 1-800, 1-888, 1-866 of 1-877.