New York City Trip
Home | Links | Contact | Sitemap | DisclaimerWeersvooruitzicht...Musea
New York kent een uitgebreid scala aan bekende musea. Net als de rest in New York moet het natuurlijk allemaal zo groot mogelijk, waardoor er bijvoorbeeld het museum staat met de grootste collectie ter wereld van 2 miljoen stukken. Verder kent New York enkele musea van wereldfaam die hieronder beschreven worden.

Metropolitan Museum of Art (MET)
Dit is een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld en heeft tevens de allergrootste collectie. Het museum bevindt zich ten oosten van het Central Park in Manhattan. Er zijn negentien verschillende afdelingen in het museum met elk hun eigen permanente collectie. Deze collectie bestaat uit allerlei werken van schatten uit de Klassieke Oudheid tot en met een uitgebreide collectie Amerikaanse Kunst. In totaal beschikt het museum over meer dan 2 miljoen verschillende kunstwerken. Uiteraard worden er naast de vaste collectie vaak afwisselende tijdelijke collecties gepresenteerd die hun relevantie vinden in de actualiteit.

Museum of Modern Art (MoMA)
In de buurt van het grote Metropolitan Museum of Art met een zeer uitgebreide collectie bevindt zich het Museum of Modern Art, waar een smallere collectie wordt aangeboden. Het museum richt zich vooral op de schilder- en beeldhouwkunst uit de 20ste eeuw. Daarnaast biedt het een uitgebreide collectie films, foto’s en boeken uit die periode. De belangrijkste kunststromen binnen dit museum zijn het symbolisme, het fauvisme, het primitivisme, futurisme en suprematisme. Er hangen verschillende bekende schilderijen in het museum waaronder De Sterrennacht van Vincent van Gogh en Broadway Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Museum of Art & Design
Dit museum richt zich, zoals de naam al aangeeft, op de behoeften van de fanatieke design en kunstfanaten met een bijzondere collectie. Het museum heeft meerdere verdiepingen en stelt daarop zowel een uitgebreide permanente als wisselende collecties ten toon. Tevens bevindt zich in het museum een restaurant dat een prachtig uitzicht biedt over het Central Park. Daarnaast is er een theater in dit museum waar kunstprogramma’s worden gedraaid.

Brooklyn Museum
Na het Metropolitan Museum of Art is het Brooklyn Museum het grootste museum van New York en daarmee sowieso een van de grootste in de gehele Verenigde Staten. De permanente collectie telt maar liefst anderhalf miljoen stukken. De collectie is erg breed en richt zich op alles tussen Egyptische meesterwerken en moderne kunst. Per jaar komen er ongeveer een half miljoen mensen een kijkje nemen in het museum. Het Brooklyn Museum bevindt zich, uiteraard, in Brooklyn op een half uurtje van het centrum van Manhattan.

American Museum of Natural History (AMNH)
Dit museum richt zich volledig op de natuur en heeft bijvoorbeeld tweehonderd onderzoekers in dienst en sponsort daarnaast elk jaar meer dan honderd veldexpedities. De collectie bestaat uit bijvoorbeeld een grote verzameling diorama’s met Afrikaanse, Aziatische en Noord-Amerikaanse zoogdieren. Daarnaast is er een grote collectie antropologische stukken te bewonderen. De film ‘Night at the Museum’ is deels opgenomen in het museum en is er verder grotendeels op gebaseerd.

Guggenheim Museum
Officieel heet dit museum het Solomon R. Guggenheim Museum, maar dit bleek in de volksmond wat lang. Er zijn over de wereld vier andere Gugghenheim musea, in Las Vegas, Bilbao, Berlijn en Venetië. Het museum richt zich met de collectie op moderne kunst en dan voornamelijk de schilderkunst uit de 20ste eeuw. Het gebouw zelf kan al als een van de mooiste stukken worden gezien door de bijzondere vormgeving. Het gebouw is een grote spiraal, waarop ook kunstwerken naar buiten tentoon worden gesteld. Enkele bekende werken zijn de Blonde Vrouw en de Strijkende Vrouw van Picasso en de Huilende Krokodil van Karel Appel.