New York City Trip
Home | Links | Contact | Sitemap | DisclaimerWeersvooruitzicht...Bezienswaardigheden
New York kent tientallen bezienswaardigheden. De belangrijkste staan hieronder op een rijtje en kennen allemaal een rijke historie. In New York is altijd een hoop gebeurd en de wereldberoemde bezienswaardigheden die hieraan herinneren zijn verplichte kost voor iedere toerist die New York aandoet.

Vrijheidsbeeld
Het Vrijheidsbeeld is tegenwoordig alom bekend en een van dé plaatsen waar iedere toerist geweest moet zijn in New York. Toch werd het beeld destijds niet met open armen ontvangen door de inwoners van New York. Allereerst moesten de kosten van het beeld zelf betaald worden en had de Franse regering de naam Mademoiselle Liberté bedacht, terwijl de Amerikanen meer dachten aan Uncle Sam. Uiteindelijk werd het Vrijheidsbeeld toch geaccepteerd toen de Fransen zich tot Boston hadden gewend.
Het Vrijheidsbeeld is onthuld in 1886 en werd honderd jaar later volledig gerestaureerd en opnieuw gepresenteerd door president Reagan. Zonder het voetstuk mee te reken is ‘Lady Liberty’ 46 meter hoog en 225 ton zwaar. In totaal bedraagt de lengte van het Vrijheidsbeeld 90 meter. Het was lange tijd niet meer mogelijk het Vrijheidsbeeld van binnenuit te beklimmen door 354 traptreden te nemen sinds de aanslagen van 11 september 2001. Op 4 juli 2009 werd het beeld voor het eerst weer opengesteld voor publiek vanwege de viering van Indepence Day. Daarnaast is het ook mogelijk het Vrijheidsbeeld te bewonderen vanuit de ferry naar Staten Island. Het beeld is het best bereikbaar met metro 4 en 5 naar Bowling Green.

Empire State Building
Het Empire State Building is lange tijd het hoogste gebouw van de wereld geweest. Dit was het geval van 1931 tot en met 1972, hierna werd de eerste van de twee Twin Towers gerealiseerd. Het gebouw zelf is maar liefst 380 meter hoog en daar staat vervolgens nog een antenne van 60 meter op om tot een totale hoogte van 440 meter te komen. Het Empire State Building is gebouwd tijdens de depressie die Amerika onderging, waardoor de totale kosten uitkwamen op maar 14 miljoen dollar. Daarnaast is de gigantische toren in maar 19 maanden neergezet door dag en nacht door te werken.
De toren biedt een uitzicht over maar liefst 70 kilometer, waar dagelijks ruim 45.000 mensen van kunnen genieten. Hiervan werken er 20.000 in het gebouw en de rest bestaat uit toeristen. Op de 86ste en de 102e verdieping bevinden zich panoramaterrassen die zowel overdag als ’s nachts absoluut de moeite waard zijn. Het Empire State Building zelf kent vele verschillende gedaantes. Het bovenste gedeelte van het gebouw wordt op allerlei feestdagen afwisselend verlicht. Elke kleurencombinatie staat voor een bepaalde feest- of gedenkwaardige dag. Het Empire State Building is het best bereikbaar met Metro 1, 2, 3, 9, A, C of E naar 34th Street/ Penn Station of B, D, F, N, Q of R naar 34th Street/ Avenue of the Americas.

Ellis Island
In de haven van New York bevindt zich Ellis Island, dat aan het eind van de 19e en in het begin van de 20ste eeuw dienst deed als grenspost voor immigranten die graag in Amerika wilden komen wonen en werken. Voor 1770 heette het eiland Oyster Island (Oester Eiland). Deze naam was bedacht door de Nederlandse en later Engelse kolonisten. Samuel Ellis werd in dat jaar de eigenaar van het eiland en hernoemde het tot Ellis Island. Er werd later een fort gebouwd dat moest zorgen voor de verdediging van de haven van New York.
Ellis Island is in 1965 onderdeel geworden van het Liberty National Monument en werd 11 jaar later in 1976 opengesteld voor het publiek. Momenteel wordt het eiland jaarlijks door zo’n 2 miljoen mensen bezocht in combinatie met een boottocht naar Liberty Island. Ellis Island is het best bereikbaar met metro 4 of 5 naar Bowling Green om daarna verder te gaan met de boot vanaf Battery Park.

Central Park
Maar liefst 25 miljoen mensen per jaar bezoeken het Central Park (de Grand Canyon ontvangt er ‘slechts’ 5 miljoen per jaar). Dit is hiermee het bekendste en best bezochte park van New York en van de gehele Verenigde Staten. Het stadspark bevindt zich op het eiland Manhattan en bestaat in totaal uit 341 hectare. Tijdens de aanleg werden er verspreid over de lengte van 4 kilometer ruim een half miljoen bomen en planten aangelegd. Het park is een historisch monument sinds 1965 en in 1974 werd het tevens een stedelijk monument. Het park heeft een natuurlijk uitstraling, maar is volledig door mensenhanden ontworpen in de naam van Frederick Law Olmsted en Calvert Vauw. Het park beschikt onder andere over twee schaatsbanen, een roeivijver, een dierenbegraafplaats, open grasgebieden voor de beoefening van allerlei sporten of om gewoon lekker op te liggen en diverse speeltuinen. Daarnaast zitten er een hoop vogels in het park waardoor het tevens populair is bij vogelaars. Na 19.00 uur en in het weekend is het park niet meer toegankelijk voor auto’s. Vanaf dat moment nemen vooral de joggers, fietsers en inline skaters hun ruimte in het park.
Verder bevinden zich in het park een aantal belangrijke gebouwen en kunstwerken. Allereerst staan er het Metropolitan Museum of Art en het Belvedere Castle. Daarnaast is er een draaimolen en natuurlijk een bezoekerscentrum, the Diary. Verder is er een kleine dierentuin in het park gevestigd, het Central Park Wildlife Center. Naast de gebouwen staan er belangrijke kunstwerken zoals de Naald van Cleopatra en beelden van Alice in Wonderland, Hans Cristian Andersen, Balto en Christoffel Columbus. Het park is het best bereikbaar via de zuidwestkant met de metro R naar bijvoorbeeld Fifth Avenue of 72nd Street.

Brooklyn Bridge
De bekendste brug in New York is de Brooklyn Bridge. Hij verbindt Brooklyn met Lower Manhattan over de East River. Vader en zoon John en Washington Roebling wilden graag de mooiste brug ter wereld creëren met de bouw in 1883.
De brug heeft een lengte van 1825 meter en tot in 1903 had de brug met 486 meter de langste overspanning ter wereld. In 2008 waren al 63 andere bruggen deze overspanning overschreden. De brug is sinds de jaren ’60 van de 19e eeuw een nationaal symbool voor de hereniging en verbondenheid na de burgeroorlog in die jaren. Op de Brooklyn Bridge valt nog een stadszegel te lezen van Nederlandse afkomst uit 1834 waarop staat “Eendraght Maakt Magt” (Eendracht maakt macht). De brug is het best bereikbaar met metro 4,5 of 6 naar Brooklyn Bridge/ City Hall Station, de N of R naar City Hall of de 2 of 3 naar Park Place.

Times Square
Tot de bouw van het hoofdkantoor van de krant The New York Times, heette dit plein Longacre Square. Sindsdien heeft het de huidige naam en is het zowel een plein als een buurt in Manhattan in de buurt van 42nd Street en Broadway. Daarnaast is Times Square het culturele centrum van New York. Sinds 1990 hebben de overheid en ondernemers samen gezorgd voor een enorme renovatie en vernieuwing van het plein waardoor het de huidige allure heeft gekregen. Met name de billboards en de theaterwijk Broadway spreken enorm tot de verbeelding. Er bevinden zich meer dan 50 gigantische elektronische billboards. Tijdens oud en nieuw is het de plek waar erg veel mensen samenkomen en waar een tv-opname plaatsvindt waar miljoenen mensen rechtstreeks op televisie naar kijken. Times Square is het best te bereiken met metro naar station Times Square/ 42nd Street dat direct onder het plein ligt.

Ground Zero
Op de plek waar vroeger de Twin Towers stonden, bevindt zich tegenwoordig Ground Zero. Het World Trade Center was op 11 september 2001 doelwit van een dubbele aanslag waardoor beide torens instortten. De enorme bouwput heeft een grote emotionele waarde voor Amerikanen, maar ook voor veel toeristen vanwege de heftige beelden die de hele wereld over zijn gevlogen en bij veel mensen nog altijd op het netvlies gebrand staat. Ground Zero is het best te bereiken met de metro naar het World Trade Center Subway Station. Daarnaast stopt de E trein op de blauwe lijn richting Downtown bij het nieuwe WTC Station.